رئيس سازمان انرژي اتمي گفت: ۱۲۰۰ نفر از دانشجويان و اساتيد دانشگاههاي مختلف کشور در سيويکمين کنفرانس ملي هستهاي ايران شرکت کردهاند که اين ميزان مشارکت، نسبت به دورههاي پيشين رشد قابل توجهي داشته است.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از خبرنگار سياسي شبکه اطلاع رساني راه دانا؛محمد اسلامي، معاون رئيسجمهور و رئيس سازمان انرژي اتمي ايران، در حاشيه دومين روز از سيويکمين کنفرانس ملي هستهاي ايران که در مشهد در حال برگزاري است، با اشاره به استقبال گسترده از اين رويداد علمي، بر اهميت حمايت مستمر از توسعه علوم و فنون هستهاي تأکيد کرد.
وي با بيان اينکه «الحمدلله امروز شاهد برگزاري سيويکمين کنفرانس ملي هستهاي هستيم» اظهار داشت: اين رويداد با استقبال بينظيري همراه بوده و شاخصهاي متعددي اين استقبال را تأييد ميکنند.
به گفته وي، حدود ۱۲۰۰ نفر از دانشجويان و اساتيد دانشگاههاي مختلف کشور در اين کنفرانس ثبتنام و شرکت کردهاند که اين ميزان مشارکت، نسبت به دورههاي پيشين رشد قابل توجهي داشته است.
اسلامي افزود: در جريان برگزاري اين دوره از کنفرانس، بيش از ۵۰۰ مقاله علمي به دبيرخانه ارسال شده که بيش از ۸۰ درصد آنها پذيرفته شدهاند. اين آمار بيانگر ارتقاء کيفيت پژوهشها و جديت جامعه دانشگاهي در پيگيري موضوعات مرتبط با فناوريهاي هستهاي است.
رئيس سازمان انرژي اتمي با تأکيد بر اينکه بيش از ۳۰ دانشگاه کشور در اين دوره از کنفرانس حضور فعال داشتهاند، گفت: اين مشارکت گسترده دانشگاهها براي ما اهميت بالايي دارد؛ چرا که زمينه را براي تقويت پيوند ميان صنعت هستهاي و دانشگاه فراهم ميکند و تحقق اهداف کلان علمي و فناورانه کشور را تسهيل مينمايد.
وي ادامه داد: سازمان انرژي اتمي ايران، بر اساس مدل چرخه نوآوري، روند تبديل ايده به محصول را در مدتزماني کوتاه امکانپذير کرده است. اين فرآيند شامل تبديل يافتههاي علمي به فناوري و سپس ايجاد سامانههايي است که قابليت بهکارگيري در صنعت و جامعه را دارند. اين ظرفيت منحصربهفرد موجب شده است که تحقيقات دانشگاهي با رويکردي کاربردي و هدفمند، در مسير پاسخگويي به نيازهاي صنعتي قرار گيرد.
اسلامي با اشاره به سياستهاي حمايتي سازمان متبوع خود در تعامل با دانشگاهها، افزود: در حال حاضر محورهاي همکاري با دانشگاهها شامل تعيين موضوع رسالهها، مشارکت در تجهيز آزمايشگاهها و همچنين حمايت از اساتيد از طريق اعطاي گرنتهاي پژوهشي است. علاوه بر اين، تحقيقات سفارشي و پروژههاي مشترک ميان دانشگاهها و صنعت نيز در دستور کار قرار گرفتهاند تا به تربيت نيروي انساني متخصص و توسعه مرزهاي دانش کمک شود.
وي توسعه همکاريهاي علمي و فناورانه را از محورهاي راهبردي سازمان انرژي اتمي دانست و تصريح کرد: تلاش ما بر اين است که چرخه حرکت علمي کشور را با پشتيباني همهجانبه از فعاليتهاي تحقيقاتي و فناورانه، شتاب ببخشيم و بستر رونق اين حوزه را فراهم سازيم.
رئيس سازمان انرژي اتمي همچنين از توافق با معاونت علمي رياست جمهوري در خصوص سه محور مهم خبر داد و گفت: در کنار توسعه فناوريهاي هستهاي، سه حوزه اولويتدار شامل کوانتوم، ليزر و پلاسماي سرد نيز بهعنوان محورهاي همکاري مشترک تعيين شدهاند و برنامهريزي شده که در سال ۱۴۰۴، اقدامات مشترک گستردهتري در اين زمينهها انجام شود.
اسلامي تأکيد کرد: حمايت از اين حوزهها، نهتنها نقش مؤثري در توسعه علمي کشور دارد، بلکه در مسير ارتقاء سلامت و رفاه جامعه نيز تأثيرگذار خواهد بود. انشاءالله با استمرار اين تلاشها، شاهد گسترش روزافزون فعاليتهاي علمي و فناورانه در کشور خواهيم بود.
در ادامه، معاون رييس جمهور در جمع خبرنگاران با اشاره به چارچوب کلي آخرين دور مذاکرات هستهاي، به سخنان اخير دکتر عباس عراقچي استناد کرد و گفت: مبناي اصلي جمهوري اسلامي ايران در مذاکرات، جديت طرف مقابل و اراده واقعي براي حلوفصل مسائل است. ما با سياست فشار حداکثري کهنهشده و تحريمهاي بيحساب و کتابي که سالهاست به مردم ايران تحميل ميشود، مخالفيم. اين مسير نهتنها راه به جايي نميبرد، بلکه مذاکرات را نيز از مسير سازنده دور ميسازد.
وي با تأکيد بر اينکه فعاليتهاي هستهاي جمهوري اسلامي ايران کاملاً شفاف و تحت نظارت بينالمللي است، افزود: ايران بارها بهصراحت اعلام کرده که بهدنبال ساخت سلاح هستهاي نيست. اين اتهام تکراري و نخنما شده ديگر کارايي ندارد و تاريخ مصرف آن گذشته است. آنچه امروز بايد از سوي غرب پذيرفته شود، واقعيت دستيابي ملت ايران به فناوريهاي نوين با اتکا به توان داخلي و هزينههاي انساني و علمي فراوان است.
وي در ادامه خاطرنشان کرد: فناوري هستهاي در ايران، حاصل سالها تلاش، جانفشاني و سرمايهگذاري گسترده بوده است؛ لذا نميتوان انتظار داشت که اين سرمايه ملي بهسادگي کنار گذاشته شود. برخي از طرفهاي مذاکراتي بار ديگر بهدنبال طرح ايدههايي نظير تعطيلي صنعت غنيسازي در ايران هستند، حال آنکه غنيسازي اساس و بنيان صنعت هستهاي هر کشوري به شمار ميرود. بدون آن، چيزي از صنعت هستهاي باقي نميماند.
وي با اشاره به تجربه تاريخي ايران در اين زمينه گفت: در گذشته نيز تجربهاي مشابه رقم خورد؛ بيش از پنجاه سال پيش، آمريکاييها در قالب کنسرسيومي به ايران وعده مشارکت در صنعت هستهاي را دادند. ايران سرمايهگذاري کرد، اما در نهايت از نتايج آن بيبهره ماند و سرمايهاش نيز به باد رفت. امروز ديگر ملت ايران اجازه تکرار چنين تجربهاي را نخواهند داد.
وي همچنين بر شفافيت فعاليتهاي هستهاي کشور تأکيد کرد و افزود: برنامه جامع غنيسازي ايران (CPF) بيش از دو سال و نيم است که در اختيار آژانس بينالمللي انرژي اتمي قرار دارد. تمام فعاليتها شفاف، اعلامشده و تحت نظارت کامل آژانس انجام ميگيرد. هيچ سايت يا فعاليت اعلامنشدهاي وجود ندارد.
وي ادامه داد: بازرسان آژانس بهطور روزانه از تأسيسات هستهاي ايران بازديد ميکنند. اين سطح از نظارت، حتي از استانداردهاي معمول نيز فراتر رفته است. نهتنها در حال حاضر، بلکه در گذشته نيز هيچ فعاليت پنهاني و انحرافي در برنامه هستهاي ايران وجود نداشته است و تمام اقدامات جمهوري اسلامي ايران مطابق با ضوابط آژانس پيش رفته است.
رئيس سازمان انرژي اتمي با اشاره به سفر اخير رافائل گروسي، مديرکل آژانس بينالمللي انرژي اتمي، به تهران، خاطرنشان کرد: تعامل جمهوري اسلامي ايران با آژانس مبتني بر چارچوب حرفهاي و حقوقي بوده و همچنان بر اساس همکاري فني و سازنده ادامه خواهد يافت. اميدواريم طرفهاي مقابل نيز با کنار گذاشتن رويکردهاي سياسي و بياعتمادانه، مسير گفتوگو و توافق پايدار را دنبال کنند.
رئيس سازمان انرژي اتمي در ادامه با اشاره به «بيانيه تهران» که در اسفند ۱۴۰۱ ميان جمهوري اسلامي ايران و آژانس بينالمللي انرژي اتمي بهدست آمد، تصريح کرد: اين بيانيه مبناي تعاملات و پيگيريهاي فعلي ما با آژانس است. با اين حال، يکي از چالشهاي مداوم، نحوه گزارشدهي آژانس و مغايرتهايي است که در برخي گزارشها ديده ميشود؛ مواردي که گاه موجب برداشتهاي نادرست افکار عمومي جهاني نسبت به برنامه هستهاي ايران ميشود.
وي افزود: قطعنامه ۲۲۳۱ شوراي امنيت سازمان ملل، که بر پايه سند برجام صادر شده، ناظر بر توافقي چندجانبه است که در آن تمامي طرفها تعهدات مشخصي دارند. جمهوري اسلامي ايران در چارچوب برجام، تمامي تعهدات خود را بهصورت يکجانبه و کامل انجام داد، اما متأسفانه طرفهايي که نهتنها به تعهدات خود عمل نکردند، بلکه ديگران را نيز از اجراي آن بازداشتند، امروز نميتوانند ايران را بابت عدم اجراي تعهدات مورد سؤال قرار دهند.
وي با تأکيد بر موضع شفاف، رسمي و قانوني جمهوري اسلامي ايران خاطرنشان کرد: ايران بارها اعلام کرده است که در صورت بازگشت طرفهاي مقابل به تعهداتشان، ايران نيز فوراً به تعهدات خود بازخواهد گشت. قانون اقدام راهبردي براي لغو تحريمها، که چارچوب فعاليتهاي فعلي ما را مشخص ميکند، دقيقاً در راستاي مفاد حقوقي برجام و مستند به قطعنامه ۲۲۳۱ تنظيم شده و مشروعيت کامل دارد.
اسلامي ادامه داد: به آژانس نيز بهصراحت اعلام کردهايم که مبناي تعامل و نظارت آنها بر فعاليتهاي هستهاي ايران، صرفاً بايد مبتني بر چارچوبهاي حقوقي پادمان و معاهده انپيتي باشد. در همين چارچوب نيز هرگونه ادعايي درباره کمبود اطلاعات يا خلأ نظارتي بايد دقيق و مستند باشد تا از سوي ما برطرف شود. نهتنها آمادگي داريم هرگونه خلأ احتمالي در زمينه دانش فني يا شفافسازي را پاسخ دهيم، بلکه در حال حاضر نيز همه نظارتها در چهارچوبهاي رسمي در حال اجراست.
وي در خصوص موارد باقيمانده در همکاري با آژانس گفت: در ابتداي تعاملات، چهار موضوع مطرح بود که دو مورد آن با اجراي مفاد بيانيه تهران و پيگيريهاي مشترک حلوفصل شد. در خصوص دو مورد باقيمانده نيز توافق شد که معاونين دو طرف با تشکيل کارگروهي مشترک، چارچوبي براي پيگيري دقيق و علمي آنها تدوين کنند. اين فرايند در حال اجراست و پيگيري آن ادامه دارد. پس از سفر مديرکل آژانس، رافائل گروسي، سفر آقاي ماسيمو آپارو معاون پادمان آژانس نيز به ايران انجام شد و تعاملات در حال پيشرفت است. قرار است اين رايزنيها در سطوح فني همچنان تداوم يابد.
در پايان، اسلامي در پاسخ به سؤالي درباره امکان تداوم غنيسازي در ايران گفت: غنيسازي اورانيوم در ايران با هدف تأمين سوخت مورد نياز راکتورهاي قدرت و تحقيقاتي که تماماً بومي هستند، انجام ميشود. طبيعتاً براي اين منظور، به سوخت کاملاً ايراني نياز داريم و تمام فعاليتهاي غنيسازي ايران تحت نظارت دقيق آژانس بينالمللي انرژي اتمي قرار دارد.